Linux in de klas, werkt gewoon :)

Bij deze een verhaal van de werkvloer. Laat ik mezelf even voorstellen: Ik ben Dennis, werk bij The Good Cloud en ben betrokken bij CEDO vanuit een technisch aspect. Van oorsprong ben ik systeembeheerder en daarin nog steeds actief. Ik heb ook twee kinderen en ben vrijwilliger geweest bij onze basisschool voor IT gerelateerde zaken. Dit verhaal gaat over mijn oudste kind die naar het eerste jaar van de middelbare school is gegaan. 

Tux_voordeklas

Daar kwam uiteraard het verzoek om een Google Chromebook aan te schaffen. Ik ga even niet in op dit beleid, daar kun je voldoende info over vinden op de rest van de site. Op mijn vragen middels de email of er voldaan werd aan de Sivon richtlijnen kwam geen antwoord. Dat liep natuurlijk parallel met de ingang van het nieuwe schooljaar en de schoolvakanties, dus dan kan ik wel begrijpen dat dit soort vragen langer blijven liggen. Ook de contactmomenten op school was er niemand die de vraag eigenlijk begreep en verwees mij naar het eerder gebruikte e-mailadres. 

Ik bedacht me dat ik één van mijn oudere laptops kon voorzien van Linux, iets wat wij in het werk al 5-10 jaar gebruiken op onze werkplekken binnen mijn bedrijf voor de systeembeheer en support afdeling. Ik had wel wat zorgen of dat niet veel gedoe zou gaan opleveren: Mijn oudste is niet zo computerkundig dus ik wilde hem ook niet opzadelen met een apparaat waar hij in de klas de hele tijd tegen issues aan zou lopen. Ik besloot om wel de stap te nemen, maar had mijzelf beloofd dat als mijn zoon er teveel problemen mee zou hebben dat we altijd alsnog kunnen overstappen naar een Chromebook. 

Zo heb ik op een laptop (Dell XPS13, 7 jaar oud) Kubuntu Linux geïnstalleerd en deze verder ingericht met de Evolution e-mailclient , Firefox browser, Signal voor communicatie binnen de familie (als alternatief voor Whatsapp) en Nextcloud om de gemaakte bestanden te synchroniseren (vergelijkbaar met dropbox/onedrive). Tevens maken wij gebruik van Bitwarden om wachtwoorden op te slaan en deze heb ik ook ingesteld in zijn Firefox Browser (dan worden de wachtwoorden automatisch bewaard en ingevuld) en als applicatie op zijn laptop. Dat gebruikten we al langer op de thuis PC’s/telefoons/tablets, vooral om game accounts in op te slaan en te delen, dus was wel herkenbaar. Op Linux wordt meestal een LibreOffice installatie meegeleverd, dus deze stond er al op en had verder geen aandacht nodig. Tevens heb ik Teamviewer geïnstalleerd zodat ik eventueel ook nog in de klas met zijn laptop mee kon kijken op afstand. 

Inmiddels zijn we middenin het schooljaar en heb ik geen of weinig vragen gehad over het gebruik van de laptop. Teamviewer hebben we zelfs nooit gedaan. Alle school applicaties zijn webbased, dus daarmee voldoet Firefox prima. De enige uitzondering is dat de Chromebooks een soort Kiosk mode hebben voor overhoringen/toetsen. Dan worden alle andere functies uitgeschakeld zodat de antwoorden niet online opgezocht kunnen worden. Hoewel dat technisch wel mogelijk is in Linux (of met andere oplossingen), hebben we afgesproken met de school dat er bij overhoringen een Chromebook beschikbaar wordt gesteld. 

Wat ook interessant is, is dat mijn zoon eigenlijk weinig een Windows PC of een Apple PC gebruikt, dus voor hem was een laptop met Linux niet zo’n grote stap. Hij wist al hoe je op een PC via een menu de applicaties kan opstarten en weet wat een browser is (van de tablet/telefoon) dus daarmee merkt hij dat het onderliggende systeem iets anders is helemaal niet. Feitelijk ziet het OS van een Chromebook er ook anders uit en dat maakt voor de meeste kinderen ook niet uit. Documenten worden in Google docs of MS Office365 gemaakt, dus ook daar is alleen Firefox nodig. Nu scholen nog zover krijgen dat documenten in Nextcloud met Collabora gemaakt worden.

Daarmee is dit experiment geslaagd (tot mijn verbazing) en dat leek me dat leuk om te delen. Het is ook wel interessant om te kijken hoe we zoiets als een grootschaliger experiment kunnen opzetten, daar gaan we intern bij CEDO nog wel eens over nadenken. 

2 thoughts on “Linux in de klas, werkt gewoon :)”

  1. Goed verhaal, Dennis! Alleen dat Teamviewer verbaast me een beetje voor “gezinstoepassing”, maar je hoefde het nooit te gebruiken, zelfs om “in te kunnen grijpen of op afstand te kunnen bijspringen”, snap ik. Het zal je systeembeheer-achtergrond zijn, deze keuze…
    Basisboodschap: als we onze oude laptops niet meteen refurbished naar Afrika sturen, maar zelf van Linux voorzien en onze kinderen op school laten gebruiken, hoeven ze geen Chromebook en verplicht Google-account te gebruiken daar. En dat je kind het dan allemaal niet meer snapt, hoef je echt niet zo bang voor te zijn. Klopt dat een beetje?

    Beantwoorden
  2. Wat een held. Toen ik voor hetzelfde issue stond heb ik maar gewoon met tegenzin de chromebook laten komen die door school ondersteund wordt, ook met schade etc. Maar dit zou natuurlijk veel normaler mogen zijn.

    Beantwoorden

Leave a Comment